Wat is persoonlijk leiderschap?

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is leiding geven aan jezelf, sturing geven aan jouw leven. Jouw leven bestaat uit de periode van geboorte tot sterven. De wijze hoe ieder mens vorm en richting geeft aan zijn leven is afhankelijk van de betekenis die we geven aan het leven zelf en aan de ervaringen die we opdoen.

Waarnemen
Is het glas halfvol of is het glas halfleeg? Ieder persoon heeft daar een eigen kijk op, omdat we zaken op onze eigen manier waarnemen. Hoe zit dit? Als mens hebben we zintuigen om zowel onze innerlijke wereld als de wereld om ons heen waar te nemen. We horen geluid, we zien dingen en levende organismen, we voelen aanrakingen op onze huid, we ruiken geuren en proeven dingen waarmee onze smaakpapillen in aanraking komen. Alle waarnemingen en gebeurtenissen zijn in feite neutraal, echter ons brein geeft betekenis aan onze waarnemingen. Dit leren we al vanaf onze geboorte, omdat we als baby voortdurend beoordeeld worden (lief, schattig, humeurig, vrolijk, huilerig etc).

Betekenis geven
Tijdens het opgroeien geven we steeds meer betekenis aan onze waarnemingen zoals bijvoorbeeld: we horen mooie muziek, we zien gevaar, we voelen ons moedig, we ruiken heerlijke bloemen en spruitjes smaken vies. Alle gebeurtenissen ervaren we als neutraal, WAUW of AU. Hier ligt de oorsprong van onze overtuigingen en onze emoties, de combinatie noem ik patronen. Deze patronen vormen de stuurkracht van onze talloze dagelijkse keuzes waardoor we doen wat we doen (en laten), ons gedrag.

Sturing geven
De betekenis die we geven aan zaken zoals wonen, werken, sociale leven, hobbies, gezondheid verschilt van persoon tot persoon. Aan sommige zaken hechten we heel veel waarde en aan sommigen totaal niet. Daartussenin zitten er allerlei gradaties. De bewustwording van een helder beeld van deze verschillende terreinen en hoe we daar invulling aan willen geven zorgt voor de richting waar we naartoe willen gaan. Onze dagelijkse keuzes dragen bij aan die richting of niet. Als je merkt dat jouw keuzes niet bijdragen aan de richting die je op wilt, dan helpt het om bewust te worden welke patronen jou belemmeren in jouw stuurkracht. Deze bewustwording stelt je in staat om automatische patronen te doorbreken en nieuwe of andere betekenissen te geven aan wat je waarneemt, zodat je weer stappen kunt zetten in de richting die jij wilt.

Persoonlijk leiderschap is sturing geven aan jezelf door keuzes te maken die bijdragen en ervoor zorgen dat jouw leven tussen geboorte en sterven voor jou van betekenis is geweest. Het mooie en lastige is dat dit voor ieder mens anders is.