Cirkel van Betrokkenheid en Cirkel van Invloed

Cirkel van Betrokkenheid en Cirkel van Invloed

Het zou mij niets verbazen als het instrument Cirkel van Betrokkenheid en Cirkel van Invloed (uit het wereldberoemde boek van Covey, de zeven eigenschappen van effectief leiderschap) de meest gebruikte tool is door managers, consultants, veranderaars, coaches en trainers. Niet voor niets, want lees hier mijn ervaring van Ronald.

 

Het begin

Ik leer Ronald kennen tijdens het intake gesprek voor de training Persoonlijk Leiderschap. Ronald is 47 jaar, getrouwd, vader van twee kinderen en heeft een ondersteunende functie. Hij maakt op mij een vrolijke, enthousiaste, recht door zee, praktische en open indruk. Hij geeft aan dat hij mee wil doen aan mijn training Persoonlijk Leiderschap vanuit nieuwsgierigheid hoe anderen tegen hem aankijken. Een mooi en duidelijk leerdoel vind ik.

 

De praktijk

Op de eerste trainingsdag komen de cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed aan de orde. Op de tweede trainingsdag vertelt Ronald met enthousiasme en verbazing dat hij de afgelopen maand met dit instrument aan de slag is gegaan. 'Ik handel heel veel vanuit mijn cirkel van betrokkenheid in plaats van cirkel van invloed, heb ik gemerkt. En dit wil ik ombuigen!' zo geeft hij aan. Vervolgens geeft hij voorbeelden waarbij dit gelukt is, zoals die keer dat hij in gesprek was met iemand die aan het klagen was. Ronald merkte dat het klagen hem energie kostte en een negatieve invloed had op zijn stemming. Hij heeft de desbetreffende persoon toen aangegeven 'klagen helpt niet. Dit gesprek heeft weinig zin.' waardoor het gesprek verrassend genoeg een andere en positieve wending kreeg. Zo ook in een aantal gesprekken die gingen over een onderwerp waar de gesprekspartners geen invloed op hadden. Ronald merkte toen op 'wij hebben hier geen invloed op, dus laten we vooral kijken waar we WEL invloed op hebben'. Op de derde trainingsdag komt hij bijna stuiterend van enthousiasme met het volgende voorbeeld. 'Iemand veroverde snel en sneaky het parkeerplekje waar ik wilde inparkeren. Normaal gesproken raak ik geïrriteerd en ga schelden. Maar nu had ik zoiets van, ik ga me toch niet druk lopen maken om zoiets onbenulligs? Ik zoek wel een ander plekje.'

 

Effecten

Ik merk dat het enthousiasme van Ronald voor dit instrument bestaat uit:

  • Bewustwording dat je zelf altijd een keuze hebt hoe je met situaties wilt omgaan (handelen vanuit de cirkel van invloed) en daarmee keuze vrijheid en sturing ervaart.
  • Door deze bewustwording in staat zijn om automatische patronen te doorbreken. Dit is een enorme eye opener voor Ronald want hij had nooit gedacht dat een mens zou kunnen veranderen.
  • Het experimenteren in dagelijkse situaties en daarmee kleine en grote successen boeken leidt niet alleen tot het ervaren van meer rust, minder stress en meer plezier maar ook nog eens tot motivatie en vertrouwen om deze lijn voort te zetten.
  • Het enthousiasme van Ronald laat mij wederom ervaren dat ik verschil kan maken voor een ander! Ik word daar erg blij van!