Katja's persoonlijk leiderschap

Katja's persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap in de praktijk

Hoe werkt persoonlijk leiderschap in de praktijk? Ik ga dit beschrijven met behulp van het verhaal van een deelneemster uit mijn training Persoonlijk Leiderschap en laten we haar Katja noemen.

 

Waarnemen (de feitelijke situatie)

Katja werkt zo'n 12 jaar bij haar huidige werkgever. Ze heeft een paar jaar geleden met succes een opleiding middelmanagement afgerond. Haar werk heeft ze altijd met toewijding en plezier uitgevoerd. Met haar ervaring, inzet en bagage had ze gedacht één van de 2 vacante functies voor teamleider te kunnen vervullen. Beide keren heeft ze gesolliciteerd en beide keren is ze het niet geworden. Toen ik Katja leerde kennen was bovenstaande redelijk vers van de vers. En op dat moment was ze bezig met een nieuwe functie, waarvoor ze een half jaar de tijd kreeg om zich daarin te bewijzen.

 

Betekenis geven (de wijze van kijken)

Katja vertelde dat de afwijzing van 2 sollicaties haar onzeker heeft gemaakt waarbij ze was gaan twijfelen aan haar capaciteiten 'Waarom lukt het mij niet?' Deze angst speelt een rol in haar nieuwe functie. Daarnaast voelt ze zich onrechtvaardig behandeld, omdat de teamleiders meteen formeel werden aangesteld en zij zich eerst moet bewijzen voor haar nieuwe functie. Deze situatie, ongetwijfeld versterkt door nog andere ervaringen met haar werkgever, hebben het vertrouwen van Katja in haar organisatie behoorlijk aangetast. Katja zei dat ze niet meer volledig met plezier naar haar werk gaat, dat ze een rem voelt, waardoor ze niet meer met dezelfde inzet en toewijding haar job uitvoert.

 

Sturing geven

Katja wilde graag het vertrouwen in zichzelf terug krijgen en weer met plezier naar het werk gaan. Ze is zich bewust geworden dat ze zich onrechtvaardig behandeld voelde, maar dat dit niet per definitie betekent dat de organisatie haar onrechtvaardig heeft behandeld. Ze beseft namelijk dat ieder mens uitgaat van zijn eigen perspectief en keuzes maakt waarvan hij denkt dat ze op DAT moment de beste keuzes zijn. Hierdoor heeft ze begrip gekregen dat er destijds voor andere teamleiders zijn gekozen. Op deze wijze heeft ze haar teleurstelling weten te verwerken.

 

Daarnaast is haar duidelijk geworden dat ze haar werk wil benaderen zoals ze dat ook doet op andere terreinen in haar leven, namelijk met passie, plezier, veelzijdigheid, openheid, eerlijkheid, persoonlijke kracht en haar liefde voor mensen. De bewustwording heeft niet alleen haar zelfvertrouwen maar ook haar vertrouwen in haar werkgever hersteld. Katja gaat weer met plezier naar haar werk, waarbij ze bruist van energie. Inmiddels heeft ze te horen gekregen dat men zeer tevreden is over haar kwaliteiten en inzet in haar nieuwe functie, waar ze formeel voor is aangesteld.