Business Spiritualiteit
Samenvatting
Journaliste Petra Pronk laat samen met Paul de Blot, hoogleraar Business Spiritualiteit aan Neyenrode, zien wat zijn ideeën omhelzen en hoe die gevoed zijn door ervaringen uit zijn leven.
Business Spiritualiteit is zaken doen met hoofd en hart. Volgens De Blot een serieus alternatief voor de wijdverbreide managementstijl die alleen gericht is op winst, marktwerking en efficiency. In het huidige tijdsbeeld hebben managers vooral oog voor de bedrijfsmatige kant van zaken doen (beheersen, winst verhogen) en te weinig aandacht voor de interactie tussen mensen en de mens als spiritueel wezen.
Het idee van Business Spiritualiteit is een bedrijfsvoering waarin de menselijke maat het uitgangspunt vormt, bijdraagt aan zakelijk succes. Vernieuwing bereik je volgens De Blot niet (alleen maar) door reorganisaties, nieuwe technieken of meer controle. Het is zaak terug te gaan naar de bron van de organisatie. In de droom van de grondlegger ligt het antwoord op de vraag "Wat wil ik als onderneming bereiken, wat is de uiteindelijke zin van de onderneming?" Daarnaast is het van belang medewerkers weer in contact te brengen met hun eigen verlangens. Door de vraag te stellen "Wat wil ik?" en dit te delen met collega's ontstaat er een bezieling die wordt gedragen door de afdelingen, waardoor de organisatie weer vleugels krijgt.
Wat spreekt mij aan?
Ik kan me volledig vinden in de combinatie van ziel en zakelijkheid, omdat ik ervan overtuigd ben dat de juiste balans een duurzaam effect heeft. De opbouw en schrijfstijl vind ik vlot en toegankelijk. Wat ik er vooral uitgehaald heb is dat spiritualiteit niet ontastbaar en zweverig hoeft te zijn. Een zin uit het boek die dit bekrachtigd "Het gaat er niet om dat je bijzondere dingen doet, maar dat je de dingen die je toch al doet op een andere manier doet, namelijk met meer aandacht en liefde."
Wat spreekt mij minder aan?
Ondanks dat alle 23 hoofdstukken op zichzelf relevant zijn met betrekking tot dit onderwerp, ontbreekt de samenhang in mijn beleving.
Aanbeveling
Voor leidinggevenden die op een niet zweverige wijze de verbinding willen maken tussen ziel en zakelijkheid.